Ökokert Mozgalom

Mind többen szeretnék önellátó módon megtermelni élelmiszerüket, mert számukra fontos a tudatos életvitel, valamint az egészséges, vegyszerekkel nem terhelt élelmiszerek fogyasztása. A kívánt növények megtermelése a hasznos testmozgás mellett egyben kikapcsolódást és biztonságot is jelent, hisz így a termény minősége és frissessége egyaránt biztosított. Ne feledjük: „A saját termésnél nincs finomabb”, ahogyan azt sem, hogy a frissen szedett zöldség és a teljesen érett gyümölcs élmény és is egészség egyben”

Kiindulópontunk alapját az a felismerés adta, hogy Magyarkanizsa községben is egyre nagyobb igény mutatkozik a lakosok részéről az egészséges táplálkozás iránt. Ezért egyre inkább kerülnek olyan termékek a figyelem középpontjába, amelyek vegyszerkímélt termesztésből származnak.

Igen gyakori, hogy az önellátáshoz megvan ugyan az akarat, illetve adott hozzá a földterület is, azonban hiányzik a megfelelő tudás és szakmai tapasztalat. Ilyenkor biztatásra, szakmai segítségre van szükség. A Meta Terra Egyesület szeretné ezt a hiányt pótolni, és ezért hoztuk létre a Termeljük meg saját “Bioélelmiszerünket” kertmozgalmat, annak szakmai csapatával együtt.

A kertmozgalom célja, hogy a program keretében az élelmiszertermelésnek egy olyan rendszerét vezessük be, amely képessé teszi a kertészeti tapasztalattal kevéssé vagy egyáltalán nem rendelkező embereket is arra, hogy kiváló minőségű zöldségeket, gyümölcsöket állítsanak elő minimális földterületen, elenyésző munkával.

Mit nyújt a program?

A program elsősorban szakmai segítséget és útmutatást kíván nyújtani a jelentkezőknek ahhoz, hogy sikeresen tudják megtermelni saját kertjükben, az elsősorban családjuk szükségleteit kielégítő növényi terményeket, illetve hogy sikeresen sajátítsák el azt a gyakorlati tudást, ami egy ökológiai gazdálkodású, azaz vegyszermentes kert kialakításához vagy egy már meglévő hagyományos kert, ilyen irányú átalakításához szükséges.

Terveink szerint első lépésként szakmai csapatunk először felmérné a jelentkezők kertjeit.

A továbbiakban a kert tulajdonosainak igényét figyelembe véve, a tulajdonossal együtt kialakított vetési és ültestési terv elkészítése következne, ha erre igény mutatkozik.

Amennyiben lehetőségünk adódik rá, szeretnénk szaporítóanyagot is biztosítani a kerttulajdonosoknak.

Ezek után szakmai csapat a teljes vegetációs időszakban, szintén csak igény szerint végigkövethetné és tanácsadással segíthetné a sikeres termesztést, és segítséget nyújtana a felmerülő agrotechnikai, fitotechnikai és növényvédelmi kérdések megoldásában.

Elegendő jelentkező esetén, ez a program egy cseremozgalom megszervezésével segítené a terményfelesleg értékesítését. Itt akár bekapcsolódhatnának a háztáji állattartás szereplői is. Így a résztvevőknek alkalmuk lenne szükségleteik teljeskörű kielégítésére, s mindezt egy olyan bizalmi körön belül tudnák megvalósítani, amelynek tagjai szintén egészséges élelmiszer előállításra és fogyasztására törekednek.

Végül pedig szeretnénk, hogy a kezdeményezésünkben résztvevők egy közösségé formálódjanak, akik egymást segíthetnék. Gondolunk itt a megfelelő szaporítóanyag cseréjétől kezdve, a termesztést érintő gyakorlati tapasztalatcserén át egészen az olyan ötletek megosztásáig, hogy miként és hogyan érdemes feldolgozni és tartósítani a növényi terményeket.

Kik vehetnek részt a programban?

Azok a Magyarkanizsa község területén lakó polgárok vehetnek részt a programban, akik saját kerttel vagy földterülettel rendelkeznek és szeretnék önellátó módon megtermelni saját, vegyszermentes élelmiszerüket.

Amennyiben csatlakozni szeretne az ÖKO-KERT-MOZGALOMHOZ örömmel várjuk jelentkezését a 0659730902-es telefonszámon vagy a városháza portáján egy kérdőív kitöltésével január 15.-ig.

Interneten jelentkezni ide kattintva, vagy pedig a metaterra2014@gmail.com emailcímen lehet. Ugyanide várjuk kérdéseit is.

Közösségi gondolkodás +1